Wat is Acne?

Acne is een huidaandoening waarbij sprake is van een verstopping van de talgklier. Deze verstoppingen zijn onder andere opgebouwd uit talg, vetzuren en bacteriën. Deze ophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid met als gevolg: puistjes en pukkeltjes. Vaak gaat dit gepaard met (onderhuidse) mee-eters en een vette huid. Acne komt meestal voor in het gezicht, maar kan ook aanwezig zijn op de rug, nek en de borst. 

In de leeftijdsgroep van 12 tot 24 jaar, heeft maar liefst 85% in meer of mindere mate last van acne. Acne is daarmee een van de meest voorkomende huidaandoeningen. 

Vormen van acne

Er bestaan verschillende vormen van acne. In de praktijk van de huidtherapeut, kan acnetherapie ingezet worden bij:

  • Acne vulgaris: Dit is de meest voorkomende vorm van acne en is de medische term voor jeugdpuisten (‘vulgaris’ is Latijn voor ‘gewoon’). Deze vorm kan alle kenmerken van acne vertonen, zoals puisten, pukkels, onderhuidse- en open mee-eters. 
  • Acne comedonica: Dit is een milde vorm van acne, waarbij open en gesloten mee-eters op de voorgrond staan en er nauwelijks tot geen ontstekingen aanwezig zijn. 
  • Acne tarda: Dit is een verschijning van acne na het 25ste levensjaar (volwassene-acne) en komt veelal voor bij vrouwen. Vaak gaat het om een milde vorm van ontstekingen rondom het kin/mondgebied. 
  • Acne conglobata: Bij deze vorm is er sprake van een heftige ontsteking van de talgkliercomplex. Dit leidt tot rode, pijnlijke en dikke bulten die gevuld zijn met pus (abcessen). Deze vorm begint in de puberteit en kan zonder behandeling lang aanhouden en ernstige littekens veroorzaken. 
  • Acne fulminans: Dit is een heftige en (gelukkig) een zeldzame vorm van acne welke acuut kan ontstaan. De kenmerken lijken erg op die van acne conglobata, met als toevoeging dat de patiënt last heeft van algehele malaise (koorts, gewichtsverlies, gewrichts- en spierpijn). 
  • Acne ectopia: Ook wel ‘hidradenitis suppurativa’ is een chronische ontsteking van de haarzakjes. Deze vorm van acne ontstaat vaak in de oksels en liezen en wordt vaker gezien bij mensen met overgewicht en rokers. 

Hoe ontstaat acne?

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het ontstaan van acne. Een daarvan is een verhoogde talgproductie. Dit gebeurt meestal onder invloed van hormonen. Vandaar dat acne vaak ontstaat in de puberteit. De talgklieren worden hierbij groter en produceren meer en dikkere talg. 

Een andere factor is een verstopping van de afvoerkanaaltjes van de talgklieren. Dit ontstaat wanneer huidschilfers niet of onvoldoende afschilferen en samenklonteren. De talg kan hierdoor niet naar de oppervlakte en hoopt zich op.

Daarnaast leven er op de huid verschillende micro-organismen en bacteriën, waaronder de propionibacterium acnes (of wel de p. acnes bacterie). Deze bacterie kan ervoor zorgen dat de wand van het afvoerkanaal beschadigd raakt, waardoor deze uiteindelijk knapt. De talg komt terecht in de omliggende huid en veroorzaakt zo één of meerdere ontstekingen. 

Ten slotte kan erfelijkheid, stress en voeding (met name zuivelproducten en suikers) ook een rol spelen bij het ontstaan van acne.  

Hoe kan acne worden behandeld? 

Omdat acne een zichtbare huidaandoening is, kan het als cosmetisch storend worden ervaren. Wanneer de acne niet (goed) wordt behandeld, kan het een langere periode aanwezig blijven.
Tevens kan, door verkeerde aanpak, littekenvorming ontstaan. 

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het behandelen van acne en de behandelwijze verschilt per person. Dit hangt onder andere af van de ernst van de acne, de locatie van de acne, de klachten, de littekenvorming, de leeftijd en het geslacht. 

Het is daarom raadzaam om vooraf door de huidtherapeut te laten beoordelen welke behandeling geschikt is voor u. 

Bij Your Skin Medic kunt u vrijblijvend langskomen voor een intake gesprek. Hierbij wordt naar uw huidprobleem gekeken, advies op maat gegeven en een behandelplan opgesteld die bij u past. 

Behandelingen

  • Intake gesprek
  • Acnetherapie
  • Microdermabrasie
  • Peelings
  • Camouflagetherapie
  • Product- en huidadvies