Peelings zijn vloeistoffen die bestaat uit natuurlijke zuren. De meest bekende peelings zijn glycolzuur, salicylzuur en melkzuur. Iedere peeling heeft een andere eigenschap. Zo kan de ene peeling zorgen dat acne wordt verminderd en pigment wordt opgelicht en de andere peeling rimpels en fijne lijntjes verzachten. Peelings kunnen dan ook bij veel huidproblemen worden ingezet. 

Met een peeling willen we ervoor zorgen dat de huidvernieuwingsproces wordt versneld. Dit houdt in dat dode huidcellen losweken, waardoor de vorming van nieuwe cellen wordt gestimuleerd. In normale omstandigheden vernieuwd de huid zich eens per maand. Afhankelijk van welke peeling er wordt ingezet, kan dit worden versneld tot 7 á 14 dagen. Per indicatie bekijken we welke peeling het meest geschikt is voor jouw huid. 

Voorbereiding op de behandeling

Voordat we kunnen starten met een peeling, adviseren we om een aantal weken voor de behandeling de huid voor te bereiden met producten voor thuis. Hierdoor kan de huid wennen aan zuren, zodat het effect van de peeling optimaal zal zijn. 

Het is belangrijk dat je 4-6 weken voor de behandeling niet heb gezond of gebruik hebt gemaakt van de zonnebank. Als het niet mogelijk is om uit de zon te blijven, (vanwege een hobby of beroep bijvoorbeeld) dan wordt geadviseerd om een zonnebrandcrème te gebruiken van minimaal factor 30. 

Het gebruik van actieve ingrediënten, zoals vitamine A, benzoylperoxide of lokale antibiotica dient minimaal twee dagen voor de behandeling te worden gestopt. 

Het wordt afgeraden om minstens twee weken voor de behandeling, andere intensieve behandelingen uit te voeren, zoals laserontharing, scheren en/of epileren. 

Na de behandeling

De huid kan na de behandeling enkele dagen roze of rood kleuren en droog aanvoelen. Bij intensievere peelings kan de huid ook gaan schilferen, omdat oude huidcellen plaats maken voor nieuwe huidcellen. Dit proces kan een week aanhouden. Het is van groot belang dat je niet aan de schilfers trekt of pulkt. Dit kan de natuurlijke huidvernieuwingsproces verstoren, en littekens veroorzaken. 

Zowel voor als na de behandeling wordt geadviseerd om de huid goed te beschermen tegen UV-stralen, met behulp van een zonnebrandcrème met minimaal factor 30. 

Vermijdt hittebronnen zoals heet douchen, sauna, stoombehandeling of zwembaden voor minimaal 48 uur. De huidtherapeut zal adviezen geven over welke producten wel en niet geschikt zijn na de behandeling. 

Ook na de behandeling wordt het afgeraden om andere intensieve behandelingen uit te voeren, zoals laserontharing, scheren en/of epileren. 

Voor een optimaal resultaat, is het aanbevolen om meerdere behandelingen te ondergaan. Dit is afhankelijk van de indicatie en het gewenste resultaat. De behandeling kan zorgvuldig worden opgebouwd naar een intensievere peeling. De interval in een kuurverband is 2 á 4 weken. 

Vergoeding

Een peeling kan deels of geheel worden vergoedt door je zorgverzekeraar, vanuit de aanvullende verzekering. In je polisvoorwaarden staat of je hiervoor in aanmerking kunt komen.